DSC biztonsági rendszerek tápellátásának biztosítása HSM tápegység modulokkal

2021-07-20

A DSC NEO és PRO sorozatú központokhoz Grade2-es minősítésig az érzékelők és egyéb eszközök tápellátásának biztosítására két felügyelt tápegységből választhatunk.

 

A felügyelt tápegységek az egyszerű, univerzális tápegységektől sokkal többet nyújtanak a telepítők és felhasználók részére, mivel az esetleges hibáikat a központ felé átküldik, ami megjelenik a billentyűzeten, és az eseménytárban eltárolódik, így azt a távfelügyeltre átküldi.

Mely hibák is lehetnek ezek?

Hiba lehet az AC hiány, akkumulátor lemerülés, akkumulátor hiány, túlterhelt tápkimenet, modulszabotázs, illetve, ha van felügyelt kimenet a modulon, akkor annak hibája. Amennyiben megszakad a modul és a központ közötti kapcsolat, akkor a központ jelzi azt modul felügyeleti hibaként.

Ezek a tápegységek a

HSM2300 

dsc_neo_m2300_felugyelt_tapegyse

és

HSM2204

dsc_neo_m2204_4pgm_nagyaramu_pro

modulok.

A modulok EN50131 Grade2/Class II minősítettek, EN50131-6 szerinti A típusú tápegységként. Ebben az esetben a terhelés csak 500 mA lehet, az akkumulátor kapacitása 7Ah, a szünetmentesítési idő pedig 12 óra. A magyarországi követelményeknek megfelelően rendelkeznek MABISZ ajánlással is.

Mivel a központok zónaszámban 16-32-64-128-248 zónáig bővíthetők, így az érzékelők megtáplálására is több tápegységre lehet szükség, illetve akár több PGM visszajelzésre lehet igény egy rendszeren.

A maximálisan a rendszerre köthető modulok száma a következők szerint alakul:

 

Mindkét modul azonos tápegység résszel rendelkezik. A működésükhöz legalább egy 40VA-es transzformátorral 16,5 VAC feszültséget kell biztosítani. A megfelelő szünetmentesítéshez az akkumulátor lehet 4Ah, 7 Ah, illetve 14Ah (2x7Ah párhuzamosan) kapacitású.

 

A modulok tápegység kimenete 1A áramerősséggel terhelhető maximum, mely PTC-vel védett túláram ellen, túlterhelése esetén jelzi a központ. Az AUX+ és a BLK csatlakozókat kell felhasználni a tápegység kimenetként.

 

Mindegyik modul rendelkezik egy speciális bemenettel, melybe a dobozra szerelt szabotázskapcsolót köthetjük be, így a doboz kinyitása esetén (megfelelő kialakítás mellett a faltól történő elfeszítésénél is) a központ modul szabotázs hibát jelez, egyértelműen beazonosítható módon, hogy melyik eszköz okozta ezt a jelzést.

 

A két modul alaptulajdonságaiban megegyezik, de míg HSM2300 modul „csak egy” felügyelt tápegység, addig a HSM2204 modulon 4 programozható PGM is található. A PGM kimenetek kapcsolják a negatív pontot.

 

Ezeket a PGM kimeneteket szabadon programozhatjuk a rendszer által kínált funkciók bármelyikére, így akár használhatjuk második hangjelző vezérlésére betörésjelzés esetén, vagy élesített állapot, vagy valamilyen speciális riasztás jelzés (támadás, pánik, CO, tűz… stb.) visszajelzésére, esetleg egy vagy több zóna állapotának követésére (lépcsőház, udvar világítás vezérléséhez), de akár proxi taggal (MPT) vagy billentyűzetről, vagy alkalmazásból történő vezérlésre is. Természetesen, ha valami olyan funkciót állítunk be, ami egy területhez, azaz partícióhoz tartozik, akkor a PGM kimenet a megfelelő partícióhoz rendelhetjük. Sőt, ha parancs kimenetként definiáljuk, akkor egy napirendhez (időzítőhöz) is hozzárendelhetjük, így megoldhatunk vele egy automatikus vezérlést is.

 

Az O1 kimenet felügyelt, így, ha azt nem használjuk, akkor egy 1KOhm-os ellenállással le kell zárni a modul AUX+ pontjához.