DSC biztonsági rendszerek tápellátásának biztosítása HSM tápegység modulokkal

2021-08-04

A DSC PRO sorozatú központokhoz, ha Grade3-es minősítésű rendszert kell kialakítani, akkor az érzékelők és egyéb eszközök tápellátásának biztosítására két felügyelt tápegységből választhatunk.

rade3_HSM_tápegységek

 

A felügyelt tápegységek az egyszerű – univerzális tápegységektől sokkal többet nyújtanak a telepítők és felhasználók részére, mivel az esetleges hibáikat a központ felé átküldik, ami megjelenik a billentyűzeten, és az eseménytárban eltárolódik, és akár azt a távfelügyeltre is átküldheti, de megjelenik az ingyenesen használható alkalmazásban is.

Mely hibák is lehetnek ezek?

Hiba lehet az AC hiány, akkumulátor lemerülés, akkumulátor hiány, túlterhelt tápkimenet, modulszabotázs, illetve, ha van felügyelt kimenet a modulon, akkor annak hibája. Amennyiben megszakad a modul és a központ közötti kapcsolat, akkor a központ jelzi azt modul felügyeleti hibaként.

Ezek a tápegységek a

HSM3350I

hsm3350

és a 

HSM3204CXI

hsm3204cx

 

A modulok EN50131 Grade3/Class II minősítettek, EN50131-6 szerinti A típusú tápegységként. Ebben az esetben az ajánlott maximális terhelés csak 500 mA lehet, ha az akkumulátor kapacitása 17Ah, a szünetmentesítési idő pedig 30 óra.

A magyarországi követelményeknek megfelelően rendelkeznek MABISZ ajánlással is a modulok/központok.

A modulok működéséhez egy HS65WPS 18V-os DC tápegységet-es kell biztosítani.

A HSM3204 modul 1 akkumulátor csatlakozóval rendelkezik. A megfelelő szünetmentesítéshez az akkumulátor lehet 4Ah, 7 Ah, 14Ah (2x7Ah párhuzamosan), illetve 17Ah kapacitású. 17 Ah-s akkumulátort használva a nagyáramú akkumulátor töltést be kell kapcsolni! Akkumulátor kapacitás / szünetmentesítési idő / áram terhelés közötti összefüggés:

  30 óra 60 óra
17Ah 500mA 250mA

 

A modul tápegység kimenete 2A áramerősséggel terhelhető maximum, mely PTC-vel védett túláram ellen, túlterhelése esetén azt jelzi a központ. Az AUX+ és a AUX-csatlakozókat kell felhasználni a tápegység kimenetként. A modulnak külön CORBUS bemenő és kimenő csatlakozói vannak. A modulon 4 szabadon programozható (PGM) relés kimenet (NO/NC) található, melyeket a rendszer által kínált funkciók bármelyikére programozhatunk. Így akár használhatjuk betörés esetén másod riasztás jelzésre, vagy élesített állapot, vagy valamilyen speciális riasztás jelzés (támadás, pánik, CO, tűz, stb.) visszajelzésére, esetleg egy vagy több zóna állapotának követésére (lépcsőház, udvar világítás vezérléséhez), de akár proxi taggal (MPT) vagy billentyűzetről, vagy alkalmazásból történő vezérlésre is. Természetesen, ha valami olyan funkciót állítunk be, ami egy területhez, azaz partícióhoz tartozik, akkor a PGM kimenet a megfelelő partícióhoz rendelhetjük. Sőt, ha parancs kimenetként definiáljuk, akkor egy napirendhez - időzítőhöz is hozzárendelhetjük, így megoldhatunk vele egy automatikus vezérlést is.

 

A HSM3350 tápegységmodul 2 akkumulátor külön töltésére és felügyeletére alkalmas, így nagyobb áram terhelés és/vagy hosszabb szünetmentesítési idő esetén is jól használható. Akkumulátor kapacitás / szünetmentesítési idő / áram terhelés közötti összefüggés:

  30 óra 60 óra
17Ah 500 mA 250 mA
34Ah (2*17Ah) 1000 mA 500 mA

 

A megfelelő szünetmentesítéshez az akkumulátor lehet 4Ah, 7 Ah, 14Ah (2x7Ah párhuzamosan), 17Ah, 18Ah, 34Ah(2*17Ah) ill. 36Ah(2*18Ah) kapacitású. 17 Ah-s, vagy nagyobb akkumulátort használva a nagyáramú akkumulátor töltést be kell kapcsolni!

A modulok tápegység kimenete 3A áramerősséggel terhelhető maximum, mely PTC-vel védett túláram ellen, túlterhelése esetén azt jelzi a központ. Az AUX1+ és az AUX1-, illetve AUX2+ és az AUX2- csatlakozókat kell felhasználni a tápegység kimenetként.

 

Mindegyik modul rendelkezik egy speciális bemenettel, melybe a dobozra szerelt szabotázskapcsolót köthetjük be. Így a doboz kinyitása esetén (megfelelő kialakítás mellett a faltól történő elfeszítésénél is) a központ modul szabotázs hibát jelez, egyértelműen beazonosítható módon, hogy melyik eszköz okozta ezt a jelzést.

Mivel a központok zónaszámban 32-128-248 zónáig bővíthetők, így az érzékelők megtáplálására is több tápegységre lehet szükség, illetve akár több PGM visszajelzésre lehet igény egy rendszeren.

A maximálisan a rendszerre köthető modulok száma a következők szerint alakul: