Solar Sentry: magyar világújdonság a napelemvédelemben

2023-04-12

Napelem védelmi rendszer lopás és megrongálás ellen

 

A napelem rendszer beruházások megtérülése érdekében fontos, hogy minél tovább és a lehető leghatékonyabban működjenek. Az esetleges termeléskimaradásnak többféle oka lehet, például: meghibásodás, külső behatás, rongálás vagy akár eltulajdonítás.

A napelem rendszer kialakításától függően az üzemeltető kaphat információt az energiatermelés állapotáról, mennyiségéről, a működés fontos részleteiről, viszont a rendszer nem figyeli, hogy az esetleges termelés-visszaesésnek mi a kiváltó oka: a napelemek el lettek-e tulajdonítva, meg lettek-e rongálva, hogy a vezetékek folytonosak-e, és maguk a panelek megfelelően működnek-e.

A napelemek védelme

A napelem rendszerek védelmét, méretüktől és elhelyezkedésüktől függően, legtöbbször elsősorban területvédelmi rendszerekkel (CCTV rendszerrel, mikrohullámú vagy infra érzékelőkkel (sorompók), kerítés védelemmel, adott esetben lépés érzékeléssel stb. (pl.: a panelek lopásának figyelése nyitásérzékelőkkel és riasztóközponttal)) biztosítják.

 

Ezt egészíti ki az ASC Global által fejlesztett Solar Sentry rendszer, amivel magát a rendszert (a napelemet) védhetjük, felhasználva a megtermelt energia "szállítására" szolgáló "stringeket", illetve a fizikai elmozdítás esetén magát a paneleket.

"Stringek" általi védelem előnye, hogy közvetlenül a napelemektől kapott információt tudjuk feldolgozni. Ennél közelebb nem kerülhetünk a napelem rendszerhez, így ez a leggyorsabb módja, hogy információt kapjunk.

A fejlesztés során két szempontot tartottak szem előtt:

  • az üzemeltető kapjon értesítést rongálás-lopás esetén, éjjel és nappal is, a nap 24 órájában
  • legyen értesítés akkor is, ha a napelemek valamilyen okból kifolyólag nem termelnek áramot

 

A megoldás: Solar Sentry termékcsalád

A Solar Sentry-nek köszönhetően értesítést kaphatunk lopás vagy áramköri szakadás/rövidzár esetén, nappal és éjszaka egyaránt. Figyeli a stringeken keresztül érkező feszültséget, így jelezni tudja, ha az áramkör megfelelő, viszont a napelemektől nem érkezik feszültség.

 

Telepítése egyszerű és gyors, mert az MC4-es gyorscsatlakozókkal tudjuk a napelemkörbe illeszteni. A kimeneteken keresztül (5 féle) értesítést kapunk a rendszer működéséről és a napelemkörök riasztásáról. 

A Solar Sentry már megtalálható a DSC Hungária kínálatában. Készletről, rövid határidővel szállítjuk.

Nézze meg a kínálatot IDE kattintva.

Ha bármilyen kérdése lenne vagy tanácsra lenne szüksége, keressen minket bizalommal.