PULSAR rack szekrények – általános tudnivalók

2020-03-27

Rövid ismertető a Pulsar rack szekrényekről. Szigorúan csak az alapok sallangmentesen, hogy ne vigyenek be az erdőbe, ha ilyen projekttel hoz össze a szerencsés véletlen.

Először jöjjön egy kis technikatörténeti áttekintés.

 

A rack szekrények, informatikai, videó megfigyelő és telekommunikációs berendezések, valamint a kábelezési termékek tárolására és rendszerezésére szolgáló, jellemzően fémből készült , zárható szekrények.

A rack szekrények szabványosított mérete a 482,6 mm-es rögzítési oldaltávolság. Ez azért ennyi, mert 2,54 cm-el elosztva 19 colos méretet kapunk, mely mértékegység az angolszász országokban még a mai napig használatosak.

Ezen felbuzdulva a számítástechnikai iparban az olyan modulokat, amelyeket kifejezetten a rack egységekkel kompatibilisként terveznek, általában rackbe szerelhető vagy rackbe illeszthető moduloknak nevezik.

Az elektronikus modulok magassága szintén sztenderd, az iparági szabványok szerint mindig 1,752 col (44,50 mm) többszöröse kell legyen. Ez egy egységet, azaz unitot jelent, amelyet általában U-val (ritkábban RU-val) jelölnek. A sztenderd rack tárolóegység 42 U magas. Ezek a modulok csavarok segítségével a rack szekrényekbe erősíthetőek.

 

 

Milyen területeken használhatunk rack szekrényeket?

  1. Szerverszobákban és adatközpontokban
  2. Audió-s/videó megfigyelés rendszerek telepítéseknél
  3. Otthoni környezetben az informatikai és telekommunikációs eszközök tárolásához
  4. Ipari/vállalati környezetben  ( védelem, fizikai hozzáférés, por, pára ..stb ellen )

 

 

 

 

Milyen típusú szekrényre lehet szükségem?

Ha még nem veszítettük el az érdeklődésedet, akkor most kellett, hogy felmerüljön benned a fenti kérdés. De ne, még ne szaladjunk ennyire előre, mert még van pár eldöntendő kérdés a szekrények tulajdonságaival kapcsolatban.

 

Rack szekrény típusok

 

 

 

Az alábbi kérdések segíthetnek abban, hogy az adott kihívásra a megfelelő rack szekrény legyen kiválasztva:

  • Súly;

Triviális de nagyon fontos kérdés, hogy elbírja–e a rack szekrény a tárolni kívánt eszközök súlyát?

 

  • Zárhatóság

Bármelyik vállalti HR-es vezető vagy ügyvezető akik már találkoztak  az EU GDPR szabályozásával,  azonnal a zárható rack szekrény mellett teszik le a voksukat. Illetve az sem egy utolsó dolog hogy így senki illetéktelen nem tud belekotorni a eszközök csatlakozóihoz.

 

 

 

  • Bővíthetőség;

A szekrény belsőleg vagy külsőleg bővíthető-e a későbbiekben?

 

 

  • Lapra szerelhetőség;

A szekrények, többnyire készre szerelt állapotban érkeznek a könnyebb telepíthetőség érdekében. Bár akadhatnak telepítési helyek ahol,  olyan a vékonyabb ajtórések vagy a keskeny lépcsőfordulók  nehezítik meg, esetleg lehetetlenítik el, a nagyobb mérető szekrények bevitelét. Ilyen esetekben a lapra szerelt szállítás a megoldás.

 

  • Hőcsere;

Az informatikai eszközök egyik igen nagy ellensége a magas hőmérséklet. (t.i. a mikro forrasztásos integrál áramkörök nem kedvelik a tartós 50-70+ celsius fokos meleget) Ha nincs a helyiségben külön dedikált légkondicionálás, hőcserélő ventillátorokkal segíthető elő az állandó megfelelő üzemi hőmérséklet fenntartása. ( Ezt amúgy légkondicionált helységben is nagyon tudom ajánlani, mert sokkal jobb ha 1 vagy 2 évente cserélünk egy ventillátort mint ha egy nagyobb értékű eszközt kellene. )

 

 

  • Extra szélesség;

A szélesebb modellek extra helyek biztosítanak a kábelek elvezetéséhez, vagy jobb a légelvezető képességük.

 

  • Kábel menedzsment és kiegészítők;

Mire gondolok? Lássuk. Például : polcok, szerelő sínek, stabilizáló lábak, hűtés, patch panelek, hardver-kittek, görgők és sok egyéb kiegészítő melyekkel  átláthatóbbá és kényelmesebbé/elérhetőbbé tehetjük az eszközeink tárolását.

 

 A megfelelő kiegészítő eszközök kiválasztásában nagy segítséget nyújt a Pulsar CONFI-RACK®

 magyar nyelvű segédprogramja.

Ennek segítségével kiválaszthatod a számodra ideális rack szekrényt. A program tartalmazza az összes lehetséges tartozékot, kiegészítőt. A program online működik a folyamatos elérhetőség érdekében.

 A felület egyszerűen és átláthatóan kezelhető, és a következő funkciókkal rendelkezik:
- egy adott RACK szekrény gyors kiválasztása
- szükséges kiegészítők kiválasztása
- ár előkalkuláció
- árlista nyomtatása a belső kiegészítőkkel (megkönnyítve a megrendelést)

 

 

Álló kivitelű RACK szekrények megtekintéséhez KATTINTSON!

Falra szerelhető RACK szekrények megtekintéséhez KATTINTSON!