Cofem CO és NO2 rendszer

2020-05-29

A Cofem S.A.-t 1973-ban alapították, több mint 45 éves tapasztalattal rendelkezik a tűzjelző és CO rendszerek területén, nagyon elkötelezett az ágazat minőségével és biztonságával szemben. A CO és NO2 rendszerek területén széles körű termék palettával rendelkezik. Kínálatában az egészen kis rendszerektől, a nagyobb területek lefedettségét biztosító központokig megtalálhatjuk az adott épülethez a legoptimálisabb megoldást.

A MiniCO hagyományos központcsaládja ideális kisebb mélygarázsok védelmére, ahova elégséges az egyzónás kialakítás. A központok 3 változatban érkeznek: Az MCO110 10 db érzékelőt kezel, az MCO120 és az MCO120DVB 20-at. Utóbbinál a DVB utótag a „Double Ventillation Battery” rövidítése, ugyanis ez a típus akkumulátorral szünetmentesített és kétfokozatú ventilátor vezérlése van. A központra vegyesen tehetünk szén-monoxid és nitrogén-dioxid érzékelőket ugyan arra a zónára.

A központok száraz kontaktus kimenettel rendelkeznek a szellőzés vezérléséhez és 24 Vdc riasztási kimenettel a hangfényjelzők indításához.

 

 

 

 

 

 

 

A Cofem másik központcsaládja a címezhető ZafirCO család, ami az új harmonizált magyar szabvány, az MSZ EN 50545-1 szerint került megtervezésre. Bár a központoknál használatos érzékelők IP védettsége nem elégíti ki a szabvány követelményeit, de egyéb tekintetben e szabvány szerinti működést tartották szem előtt a termék kifejlesztésekor. Ennek megfelelően minden érzékelő egyedi címmel rendelkezik a rendszerben, a koncentráció mérésekor időszerinti átlagolást végez a rendszer az állítható időtávon. A központok 2, 3 és 4 zónás kivitelben érkeznek és zónánként 25-25 érzékelőt támogatnak, melyek az SCO (CO) és SDN (NO2) érzékelők lehetnek (vegyesen telepíthetőek egy zónán belül, de egyik száma sem haladhatja meg a 25-öt).

 

 

E család tagjai is rendelhetőek DVB kivitelben, vagyis szünetmentesítve és kétfokozatú ventilátor vezérléssel. A központok telepítése rendkívül egyszerű, az érzékelőket a rajtuk lévő programszám alapján azonosítja.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az MSZ EN 50545-1-nek csak a DVB típusok tudnak eleget tenni, hiszen ezek képesek több riasztási szintet megkülönböztetni.

 

 

A központokhoz az új, diffúz elven működő CO (SCO) és NO2 (SDN) érzékelők használhatóak, melyek a gyorsabb érzékelés érdekében elektrokémiai érzékelőcellával rendelkeznek és az UNE 23300 szerint tanúsítottak (spanyol szabvány a mélygarázsok, alagutak szénmonoxid védelmére). Az érzékelők két üzemmódot támogatnak. Az elsőben a hagyományos rendszerű MCO központcsaládokkal képesek együttműködni, a másodikban pedig a címezhető ZafirCO központtal képesek kommunikálni. A rendszer indulásakor az érzékelő felismeri, hogy milyen központra csatlakozik és annak megfelelő üzemmódban kommunikál. A gyár minden egyes érzékelőt egyedileg bekalibrál a gyártás során, ami az élettartam 0. napjának felel meg. Az élettartam CO érzékelők esetén 7 év, NO2 érzékelőknél pedig 4 év.